Altı Ezmeli Kebap (Gaziantep)
Yarım kg kuzu kuşbaşı
6 adet damates
3 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Domatesler bir kaba bırakılır ve fırında közlenir. Bu arada etler az tuzla karıştırılır ve şişlere takılır, ızgarada pişirilir. Köz domateslerin kabukları soyulur ve bıçakla ezercesine doğranır, servis kabına aktarılır. Üzerine az tuz eklenir, karıştırılır. Bu arada domates ezmesinin sıcak kalması için altta az ısıyla sürekli ısıtılır. Üzerine şiş etler ve pul biber eklenir, karıştırılır. En son üzerine çiğden ince kıyılmış sivri biber katılır. Servise sunulur.
Kıymalı Firik Pilavı (Gaziantep)
2 su bardağı firik
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
300 gr kıyma
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
Kıyma sıvıyağda suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Sonra ince kıyılmış soğan katılır. Soğan yumuşayınca bulgur ve firik aynı anda eklenir. Tuz ve biber katılır. 5 su bardağı su dökülür. Tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık 15 dakika pişirilir. Sonra eritilmiş tereyağı gezdirilir, karıştırılır. 10 dakika sonra servise sunulur.
Yoğurtlu Taze Bakla (Gaziantep)
Gaziantep'de çok tutulan bir yemektir.
Yarım kg taze bakla
Yarım kg yağsız dana kuşbaşı
1 adet kuru soğan
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
10 adet taze sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı safran
1 tatlı kaşığı tuz
Et bir tencereye aktarılır, üzerine 3 su bardağı su ve ince kıyılmış soğan eklenir. Et yumuşayana kadar haşlanır.
Üzerine ayıklanmış taze bakla ve tuz eklenir. İri doğranmış sarımsaklar da katılır. Baklanın rengi değişene kadar pişirilir. Diğer tarafta yoğurt ve yumurta iyice çırpılır, kaynayan etli baklanın suyundan eklenerek ılıştırılır. Yemeğin üzerine dökülür. En son tereyağı eritilir safranla karıştırılır. Üzerine gezdirilir.
Ayvalı Soğan Kebabı (Gaziantep) MEŞhurr
Yarım kg kıyma
1 kg iri arpacık soğan
1 adet ayva
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı pul biber
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Kıyma az tuzla yoğrulur. Ayva soyulur ve kuşbaşı şeklinde doğranır. Kıymadan soğanların büyüklüğünde toplar hazırlanır. Fırın kabına sırasıyla soyulmuş arpacık soğan, top şeklinde kıyma ve aralara da ayva koyarak sıralanır. 1 su bardağı su, tuz, pul biber ve nar ekşisi karıştırılır, kebabın üzerine gezdirilir. Kebabın ağzı folyoyla kapatılır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat pişirilir. Sonra folyo alınır. Tekrar fırına verilir, 15 dakika daha pişirilir.
ABANUŞ KEBABI (Gaziantep) meşhur
10 adet patlıcan
4 adet biber
3 adet domates
Karabiber
Tuz
5 diş sarmısak
Yarım bardak margarin
350 gram kemiksiz kuzu eti
2 adet soğan
Patlıcanları, kabuklarıyla beraber ateşte veya közde pişirin. Biberleri de aynı şekilde pişirin. Domatesleri soyun, çekirdeklerini alın. Patlıcanları soyup hepsini ufak ufak doğrayın. Ayrı bir tencerede etleri kavurun. Soğanlarla beraber pişirin ve sarmısakları ezin. Pişmekte olan ete ilave edin ve kuşbaşı etleri patlıcanların üstüne
Gaziantep yemekleri saymakla bitmiyor
Salçalı simitaşı (Gaziantep)
6 kişilik Gerekli malzeme:
600 gr köftelik bulgur
2 kahve fincanı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
1 su bardağı nohut (haşlanmış
5 su bardağı su
Tuz,
karabiber
Tencerede tereyağını eritip bir kaşık bulgur ilave ederek kavurun. Salçayı ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Su, tuz ve haşlanmış nohutu ilave edip kaynamaya bırakın.
Karışım kaynayınca kalan bulguru ekleyip çok kısık ateşte pişirin. Demlenmeye bırakıp üzerine karabiber serpin. Sıcak olarak servis yapın.
Maş Fasulyesi Piyazı (Gaziantep)
Malzemeler:
2 su bardağı maş fasulyesi
6-7 adet taze soğan
1 demet maydanoz
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Yapımı:
Maş fasulyesi yıkanır, tencereye aktarılır. Üzerine 1 parmak geçecek kadar su konur. Orta ateşte şekli bozulmadan, yumuşayana kadar haşlanır. Daha sonra kevgire çıkarılarak suyu süzülür. Maydanoz ve soğan ince kıyılır, derin, karıştırma kabına aktarılır. Üzerine haşlanmış maş, ceviz, tuz, pul biber, limon suyu ve zeytinyağı eklenir, karıştırılır. Servis tabağına aktarılır.
Kazan dibi (Gaziantep)
4 patlıcan
500 gr az yağlı koyun kıyması
3 domates
2-3 sivribiber
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
1. Patlıcanları alacalı soyup ikiye kesin ve tuzlu suda bekletin.
2. Soğanı rendeleyin. Kıymaya soğan, biber salçası, tuz, karabiber ekleyip yoğurun ve yassı köfteler hazırlayın.
3. Patlıcanları sudan alıp kağıt havlu ile kurulayın. Her iki ucunu da oyarak açıp boşluklara birer köfte yerleştirin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.
4. İki domatesi rendeleyip sıvıyağda pişirin. Tuz serpip karıştırın ve yayvan bir tencenin tabanına yayın. Üzerine köfteli patlıcanları dizin. Kalan domatesi elma dilimi şeklinde kesin. Sivribiberlerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye kesin. Her bir patlıcanın üzerine domates dilimi ve biber yerleştirin. Patlıcanların yarısına gelecek kadar tencereye su ekleyin. Suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
www.mimarsinanlisesi.tr.gg
Çok yakında diğer yemek tarifleri bu bölümde